Reteta Pastitsio greceasca
3 ½ căni de paste Penne nefierte
Sare
Ulei de măsline extravirgin grecesc
3 linguri parmezan ras
Pentru sosul de carne
3 linguri ulei de măsline extravirgin
1 ceapa galbena mare, tocata
1 ½ lb carne macră de vită
3 catei de usturoi, curatati si tocati
Sare
½ cană de vin roșu, cum ar fi merlot
2 roșii zdrobite la conserva
2 frunze de dafin uscate
¾ linguriță ienibahar măcinat
½ linguriță de scorțișoară măcinată
¼ lingurita nucsoara macinata
un praf de zahar
Pentru Bechamel
⅓ cană + 2 linguri ulei de măsline extravirgin
⅔ cană făină universală
½ linguriță sare, mai multă dacă doriți
¼ lingurita nucsoara macinata
4 căni de lapte 2%, încălzit
2 ouă mari
Pasul1: Preîncălziți cuptorul la 350 de grade F.
Gatiti pastele al dante conform instructiunilor de pe ambalaj. Asigurați-vă că adăugați sare și ulei de măsline în apa clocotită. Cât sunt încă fierbinți, stropiți pastele cu puțin ulei de măsline extravirgin și presărați parmezan ras. Se amestecă pentru a combina. Dați deoparte pentru moment.
Pasul2: Faceți sosul de carne. Într-o tigaie mare sau o tigaie ca aceasta, încălziți ulei de măsline la foc mediu-mare până strălucește, dar nu se afumă. Se caleste ceapa pana devine doar aurie, apoi adauga carne slaba de vita si usturoi. Asezonați cu sare. Gătiți până când carnea se rumenește complet, amestecând regulat și rupând carnea cu lingura de lemn (aproximativ 8 până la 10 minute). Scurgeți cu grijă orice exces de lichid și readuceți tigaia la căldură. Adăugați vinul, roșia zdrobită, foile de dafin, condimentele și un praf de zahăr. Se amestecă pentru a se combina. Aduceți la fiert timp de 5 minute, apoi reduceți focul și lăsați să fiarbă timp de 10 până la 15 minute sau cam așa ceva. Gustați și ajustați sarea după bunul plac.
Pasul3: În timp ce sosul de carne se gătește, pregătiți bechamelul. Într-o cratiță mare, încălziți ulei de măsline la foc mediu-mare până strălucește, dar nu se afumă. Se amestecă făina, sare și piper. Gatiti pana devin aurii (daca este nevoie, mai adaugati putin ulei de masline). Adăugați treptat laptele încălzit, amestecând continuu. Continuați să gătiți, amestecând ocazional, la foc mediu, timp de 5 până la 7 minute, până când este omogen și gros. Adăugați nucșoară.
Pasul4: Într-un castron mic, amestecați o cantitate mică din amestecul de bechamel fierbinte cu cele 2 ouă într-un castron mic. Apoi puneți totul în tigaie cu amestecul de bechamel rămas. Continuați să amestecați sau să amestecați amestecul, aducând la un fierbere ușor, pentru doar 2 minute. Gustați și ajustați sare și piper. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca si sa se mai ingroase putin (ar trebui sa ai un sos bechamel cremos, gros si neted).
Pasul5: Asamblați pastitsio-ul. Acoperiți pastele fierte cu sosul de carne; se netezeste cu o lingura de lemn pentru a acoperi complet pastele. Acum acoperiți sosul de carne cu toppingul de bechamel. Din nou, netezește cu lingura de lemn pentru a acoperi uniform sosul de carne.
Pasul6: Coaceți pastitsio în cuptorul încălzit la 350 de grade F timp de 1 oră până când se rumenește. Se ia de pe foc si se lasa deoparte 10 minute inainte de servire. Tăiați în bucăți pătrate și serviți.
Poftă bună 
