Plăcintă grecească umplută cu smântână (bougatsa)
500 g aluat
700 g lapte proaspăt
300 g smântână proaspătă
200 g zahăr
150 g griș fin
3 picături extract de vanilie
3 oua
1 praf de flori de sare
300 g deliciu grecesc cu scorțișoară și portocală
3 linguri de unt proaspăt
1 coaja de portocală
200 g unt proaspăt (topit pentru aluat)
zahăr pudră (pentru stropire)
scorțișoară (pentru stropire)
Pasul 1: Pregătiți crema. Într-o cratiță se pune laptele, smântână proaspătă, sarea, extractul de vanilie și zahărul și se încinge bine, dar nu până ce amestecul fierbe, amestecand periodic. Adăugați grișul și fierbeți, amestecând continuu, astfel încât să nu se lipească de fundul cratiței. Se amestecă până se îngroașă crema.
Pasul 2: Scoateți cratița de pe foc și adăugați ouăle. Se amestecă bine si apoi se adaugă untul și coaja, se amestecă si se lasă puțin deoparte.
Pasul 3: Pregătiți aluatul umplut cu smântână . Ungeți o tavă dreptunghiulară și întindeți jumătate din foile de aluat filo, unindu-le în prealabil între ele. Adăugați crema și întindeți-o uniform. Împrăștiați deliciul turcesc tocat peste cremă – uniform, de asemenea. Acoperiți cu restul foilor de aluat filo, din nou unind în prealabil straturile dintre ele. Sigilați părțile laterale pentru a menține crema pe loc, tăiați stratul superior, în porții de servire, ungeți cu unt topit și coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 40 de minute, până când aluatul este copt atât deasupra, cât și în partea de jos, până la punctul în care este drăguț și crocant.
Pasul 4: Scoateți aluatul umplut cu smântână din cuptor și lăsați-l deoparte să se răcească timp de 30 de minute. Se taie si se serveste, dupa ce ai presarat deasupra putin zahar pudra si scortisoara.
Poftă bună