15 anghinare (curățate, tăiate în sferturi și păstrate în apă cu lămâie)
4 cepe (tocate felii)
2 morcovi (rași)
150 g mazăre proaspătă
250 g ulei de măsline extravirgin
80ml tsipouro
100 g orez alb cu bob lung
sucul de la 2 lămâi
sare
piper negru
1/2 legatura de fenicul (tocat marunt)
2 linguri patrunjel
2 linguri oregano
100 g măsline Kalamata feliate
150 g branza
1 pachet de drojdie
2 oua
Pasul 1: Pregătiți umplutura. Se încălzește jumătate din uleiul de măsline într-o cratiță mică și se adaugă ceapa și morcovii. Se caleste timp de 5 minute, pana se inmoaie. După aceea, puneți anghinarea, mazărea, măslinele și orezul în cratiță și căleți timp de 3-4 minute până devin translucide.
Pasul 2: Turnați tsipouro și așteptați 1 minut pentru ca alcoolul să se evapore. Apoi, amestecați în 1/2 pahar de apă, sarea, piperul, oregano și pătrunjelul și gătiți la foc mediu timp de 6-7 minute, până când orezul începe să devină pulpos.
Pasul 3: Scoateți cratita de pe foc și turnați zeama de lămâie, fenicul, ouăle și brânza. Se amestecă bine toate ingredientele și se pune umplutura deoparte.
Pasul 4: Ungeți tava de copt cu ulei de măsline. Alegeți o tavă rotundă potrivită pentru plăcinte. Tapetați-o cu o foaie de aluat, ungeți-o și întindeți foile de aluat, una peste alta, ungându-le între ele, până când ați epuizat jumătate din foile de aluat.
Pasul 5: Goliți umplutura și întindeți-o uniform peste foaia de sus. Acoperiți umplutura cu restul de foi, repetând procesul menționat mai sus. Ungeți suprafața plăcintei cu ulei de măsline, tăiați-o în pătrate și coaceți-o la 190° C aproximativ 1 oră, până când aluatul este bine copt și crocant.
Step 6: Scoateți plăcinta din cuptor, lăsați-o deoparte la răcit timp de 20 de minute, tăiați-o bucăți și serviți.