Cactusul Opuntia ficus-indica (smochina indiana)
Fructul cactusului Opuntia ficus-indica mai este cunoscut şi sub numele de smochina indiană, chumbo sau “prickly pear”. Este cultivat şi în zona bazinului mediteraneean (Algeria, Israel, Italia, Spania, Grecia), în Orientul Mijlociu, în cornul Africii (Etiopia, Eritreea) şi în America de Sud (Chile, Argentina).
Fructul are o forma ovală, cu o lungime de 5-11 cm şi un diametru de 5,5-7 cm. Culoarea sa este galben-verzuie sau roşu-orange, iar aroma sa este situată intre cea a perelor şi a pepenelui. Miezul este galben-roşcat, bogat în seminţe şi se consumă în stare crudă (taiat felii cu zahăr), sub forma de suc, şerbet, marmeladă, în salate de fructe sau sosuri (pentru carne si salate). Locuitorii Mexicului l-au folosit încă din perioada pre-columbiană drept un panaceu care asigură vitalitatea organismului şi care actionează împotriva lipsei de energie. Triburile indiene îl foloseau în alimentaţie şi la vindecarea unor afecţiuni ale pielii (ca pansament pe rănile deschise).
Smochina indiană ajută digestia. Mucilagiile şi pectinele conţinute protejează şi curăţă tractul intestinal, cu efect benefic în colonul iritabil, diaree şi constipaţie. Efectul antiinflamator şi de scădere a hiperacidităţii recomanăa fructele în tratarea gastritei şi ulcerului (in infectia cu Helyobacter pylori pectinele aglutineaza bacteriile, contribuind la eliminarea lor din intestine). Fructele induc o stare de saţietate, scad apetitul (ajutând astfel la scăderea în greutate) şi detoxifică ficatul.
Diabetul. Smochinele indiene menţin un nivel optim al glicemiei şi lipidelor din sange (de aceea sunt recomandate diabeticilor). Ele pot preveni neuropatia diabetică, tonifică celulele pancreasului, ameliorează producţia de insulină şi cresc sensibilitatea la insulină a celulelor, stimulând astfel pătrunderea glucozei din sange în celule, unde va fi utilizata ca sursa de energie. Momentan nu există fructe sau alimente cu indice glicemic mai mic decât cel al fructelor de cactus Opuntia.
Vasele de sange. Fibrele şi vitamina B3 ajută la îndepărtarea excesului de grasimi, la metabolizarea surplusului de acizi biliari (care pot fi transformaţi în colesterol), scad nivelul de colesterol “rau” LDL si cresc nivelul celui “bun” HDL. De aceea, fructele sunt indicate în ateroscleroză, cu toate complicţiile ei (infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă circulatorie periferică).
Intraţi în Magazinul OnLine GREEKTASTE.RO şi achiziţionaţi Gemul de Cacus cu 20% reducere: http://greektaste.ro/oferte/gem-de-cactus.html