Greek Taste Blog
  • Despre Greek Taste

Monthly Archives: februarie 2016

Bun venit în Creta!

Posted on 28 februarie 2016 by admin

Pentru că suntem mereu în căutarea unor arome autentice ale Greciei și pentru că întotdeauna mergem să vedem cu ochii noștri magia din atelierele și făbricuțele locale ale micilor producători de la care ne selectăm produsele, drumurile ne poartă într-o mulțime de zone absolut superbe ale vechiului imperiu elen. Așa că, din când în când, vă vom scrie câteva rânduri despre cele mai frumoase locuri din Grecia și nu putem să ne abținem să nu începem cu cea mai mare insulă a sa – Creta.

creta

Creta se află în partea sudică a Mării Egee, iar cei aproximativ 8.336 de kilometri pătrați (260 km lungime și 60 km lățime în cel mai extins punct al său) par să fi fost locuiți de mai bine de 8.000 de ani (conform dovezilor arheologice descoperite).

Însă o asemenea descriere nu poate să-i facă cinste uneia dintre cele mai populare destinații turistice ale Greciei. Firește, insula este celebră în primul rând pentru plajele sale și pentru apele cristaline care o înconjoară. Dar mai e ceva care face din Creta un loc atât de special – varietatea, bogăția contrastelor. Pe de o parte, natura uimește prin trecerile de la plaje la câmpii și în cele din urmă la munți impunători, cu creste golașe. Apoi, așezările umane trec și ele prin toate formele, de la zone urbane cu ritm alert la sate liniștite în care timpul parcă a stat în loc; gândiți-vă doar la diferența dintre un vechi sat pescăresc, așezat cuminte pe coasta unui deal și Malia, nucleul petrecerilor din zonă, vizitat mai ales de tineri britanici și plin de baruri, cluburi și restaurante mai degrabă cu specific internațional (inclusiv marile francize fast-food ca McDonald’s și KFC).

Și, nu în ultimul rând, Creta adăpostește o multitudine de stiluri arhitecturale, fiecare fiind o dovadă a unei etape din istoria sa extrem de bogată în evenimente (încă o dovadă pentru frumusețea locului, dacă insula a fost atât de dorită de marile puteri ale lumii, din Antichitate până aproape de contemporan – ultima dată când Creta a fost sub ocupație străină a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv sub dominație germană, între 1941 și 1945). Astfel, există pe insulă locuri în care puteți vedea palate din Epoca de Bronz, orașe venețiene, castele medievale, moschei otomane, mănăstiri bizantine și, firește, elemente arhitecturale moderne.

Noi am merge oricând acolo cu drag, iar când nu suntem acolo, ne putem alina puțin dorul cu bunătăți din zonă, ceea ce vă oferim din toată inima și vouă!

Posted in Frumusețile Greciei | Tags: aromă, arome, civilizație, condimente, Creta, elen, elin, Grecia, insulă, plajă, vacanță | Leave a comment |

Câteva informații despre uleiul de măsline

Posted on 20 februarie 2016 by admin

Nu este întâmplător că am ales să dedicăm o secțiune aparte uleiului de măsline între produsele grecești autentice pe care ne-am propus să vi le aducem mai aproape. Poate că știți deja câte ceva despre beneficiile uleiului de măsline, în general, începând cu polifenolii (antioxidanți) care vă protejează întreg organismul la nivel celular, continuând cu bogăția de vitamine (mai ales vitamina E, esențială pentru frumusețea pielii) și terminând cu abilitatea acestuia de a reduce nivelul „colesterolului rău” (LDL), respectiv de a ridica nivelul „colesterolului bun” (HDL), și de a ajuta în sens extins sistemul cardio-vascular. (Apropo, dacă v-ați întrebat cum reușește să păstreze atât de mulți nutrienți, aflați că răspunsul este simplu – uleiul de măsline extra-virgin este rezultatul primei presări la rece a măslinelor; astfel, fără adaosuri artificiale și fără procesare termică, măslinele își oferă esența lor cea mai pură, nealterată. Acesta este și motivul pentru care ar fi ideal să adăugați în preparate uleiul ca atare și să evitați să îl supuneți la temperaturi înalte, tocmai pentru a-și păstra toate beneficiile pe care le poate oferi.)

olive-oil-968657_960_720

Însă uleiul de măsline din Grecia are ceva special, ceva care ajută această țară să fie cel mai mare exportator de ulei de măsline extra-virgin la nivel mondial, deși este abia pe locul al treilea în clasamentul producătorilor acestui produs. Ce este exact acel ceva ar fi greu de spus – poate că e o notă distinctivă a aromei, poate că e puțin din puterea Zeilor Olimpului – dar cert este că inclusiv Italia și Spania, țări cărora le permite climatul să cultive măsline, sunt importatoare de ulei grecesc.

De fapt, la nivel global, s-ar părea că se consumă anual aproximativ 2,25 de milioane de tone de ulei de măsline și nu e de mirare că grecii consumă, în medie, câte 26 de litri într-un an. Inclusiv în Statele Unite s-a mărit semnificativ consumul în ultimii 20 de ani, de la aproximativ 113 milioane de litri pe an la circa 265 de milioane.

Așadar, vă invităm să vă bucurați de ulei de măsline delicios și sănătos, adus direct din inima Greciei! Și nu uitați să îl consumați cu măsură, pentru că, e drept, este cel mai sănătos tip de grăsime (monosaturată), dar excesul vine cu belșug de calorii (o lingură are aproximativ 120 kcal).

Posted in Utile | Tags: acid oleic, antioxidant, antioxidanți, aromă, beneficii, colesterol, grăsimi monosaturate, Grecia, greek, inimă, măsline, polifenoli, proprietăți, sănătos, taste, ulei, vitamina e | Leave a comment |

Frappé-ul – specialitatea de cafea grecească

Posted on 14 februarie 2016 by admin

8141323056_f94287d4b9_b

Când vă gândiți la cafele savuroase s-ar putea să vă gândiți la Italia. Și e normal să fie așa, pentru că inclusiv numele – cappuccino, espresso, latte macchiato – ne duc cu gândul la peninsulă. Însă frappé-ul nu este creația italienilor; de fapt, acestei specialități din cafea i se mai spune și frappé grecesc. E drept, numele poate fi înșelător (deși are origine franțuzească – „amestecat” – nu chiar italienească) și înțelegem că nu v-ar duce cu gândul la frumoasa Grecie…

Dar povestea frappé-ului a început în 1957, în Salonic. Se întâmpla în cadrul unui târg internațional și îi datorăm delicioasa băutură unui agent de vânzări angajat la Yannis Dritsas (compania care îi reprezenta la acel moment pe cei de la Nestlé) care, forțat de circumstanțe, a trebuit să găsească o soluție creativă pentru cafeaua proprie. Practic, Dimitris Vakondios se afla acolo pentru a prezenta o nouă băutură-instant pentru copii, cu aromă de ciocolată și care se prepara într-un shaker. Iar într-una dintre pauzele sale, vrând să își bea cafeaua lui obișnuită și nereușind să găsească apa fierbinte cu care o făcea de obicei, a apelat la apă rece și la shaker. Restul e istorie…

Astăzi, frappé-ul tinde să fie mai mult decât un simplu amestec de apă rece și cafea-instant. De regulă se face cu gheață zdrobită și adesea i se adaugă puțină înghețată sau lapte și, firește, se îndulcește după gust. Apropo, în funcție de cât de dulce se preferă frappé-ul, în Grecia există trei variante de frappé: cea dulce, cu 2 lingurițe de cafea și 4 de zahăr (glykós), cea medie, cu 2 lingurițe de cafea și tot atâtea de zahăr (métrios), respectiv cea simplă, fără niciun pic de zahăr (skétos). Noi vă încurajăm să fiți oricât de creativi vreți și să adăugați în amestec note originale. De exemplu, l-ați putea îndulci cu miere sau poate chiar cu puțin șerbet de vanilie, pentru o aromă cu totul aparte, ori i-ați putea desăvârși spuma de deasupra cu puțină ciocolată rasă.

Posted in Retete | Tags: apă, băutură, cafea, ciocolata, fără zahăr, frappe, frappuccino, grecească, grecesc, Grecia, îndulcit, lapte, miere, rețetă, spumă, zahăr | Leave a comment |

Categorii

  • Ciocolată
  • Condimente
  • Delicii tradiționale
  • Evenimente
  • Fără categorie
  • Frumusețile Greciei
  • Măsline
  • Miere
  • Retete
  • Ulei de măsline
  • Utile

Comentarii recente

  • www.zonefit.ro în MASLINELE KORONEIKI DIN REGIUNEA SITIA
  • vali crintea în Piept de pui cu piper și portocală
  • coco în Secretele naturii- uleiul aromatizat
  • click here în Despre Greek Taste
  • business blog în Piept de pui cu piper și portocală

Arhive

  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • februarie 2017
  • ianuarie 2017
  • decembrie 2016
  • noiembrie 2016
  • mai 2016
  • aprilie 2016
  • martie 2016
  • februarie 2016
  • octombrie 2015
  • septembrie 2015
  • august 2015
  • iulie 2015
  • iunie 2015
  • mai 2015
  • aprilie 2015
  • martie 2015
  • februarie 2015
  • ianuarie 2015
  • iunie 2014

Etichete

alexandros antioxidanți ardei aromă beneficii bio brânză cafea calitate ceai chania cimbru ciocolata condimente Creta dulce grecesc grecești Grecia greek greek taste greektaste gust kalamata miere măsline natural negre organic origine pastă Paște Paști pdo piper proprietăți rosii sănătos taste tradițional târg ulei ulei de masline ulei extravirgin de masline verzi
februarie 2016
Lu Ma Mi Jo Vi Sâ Du
« Oct   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29  

Pages

  • Despre Greek Taste

Archives

  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • februarie 2017
  • ianuarie 2017
  • decembrie 2016
  • noiembrie 2016
  • mai 2016
  • aprilie 2016
  • martie 2016
  • februarie 2016
  • octombrie 2015
  • septembrie 2015
  • august 2015
  • iulie 2015
  • iunie 2015
  • mai 2015
  • aprilie 2015
  • martie 2015
  • februarie 2015
  • ianuarie 2015
  • iunie 2014

Categories

  • Ciocolată (5)
  • Condimente (3)
  • Delicii tradiționale (22)
  • Evenimente (4)
  • Fără categorie (42)
  • Frumusețile Greciei (1)
  • Măsline (7)
  • Miere (1)
  • Retete (5)
  • Ulei de măsline (2)
  • Utile (5)

WordPress

  • Autentificare
  • WordPress
CyberChimps

CyberChimps

© Greek Taste Blog