Credeaţi că pastele provin din Italia? Ei bine vă înşelaţi!
Există date ştiinţifice care demonstrează ca mai întâi grecii şi apoi romanii au avut o contribuţie esenţială in inventarea pastelor. Grecii antici au descoperit o foaie de aluat subţire numita „LAGANON”, similară unei foi de lasagna de astăzi sau unui tăieței foarte lat.
În insula Creta s-a inventat varianta antică de trahana, o cocă obţinută din grâu spart sau făina, amestecată cu iaurt sau lapte fermentat, care era ruptă în diverse forme mici şi fiartă în supă. De altfel şi în zilele noastre diverse variante de trahana se regăsesc în alimentele tradiţionale din Balcani.
Mai mult, legenda spune că zeul grec Hefaistos, fiul Herei şi al lui Zeus, protectorul fierarilor, artizanilor şi al meşteşugarilor, ar fi inventat un „aparat”care realiza „fire de aluat”.
Prin urmare, astăzi vă invităm să încercaţi Spaghetele cu sos roşu de carne a la Greek Taste cu condimente speciale pentru spaghete, ulei extravirgin de măsline şi oţet balsamic cu miere din flori de cimbru toate din insula Creta.
Ingrediente:
1 pachet spaghete din grâu dur integrale, 500 gr. carne tocată de vită, 1 ceapă 2 morcorvi mici, 500 gr roşii foarte coapte, tăiate cubuleţe, 1 lingura ulei extravirgin de măsline aromat cu usturoi, 1 lingurita condimente pentru spaghete Greek Taste, 3/4 linguri ulei extravirgin de măsline Greek Taste, 1 lingură oţet balsamic cu miere din flori cimbru Greek Taste, 1 pahar vin grecesc Mavrodafino, 100 gr chefalo-graviera din Creta,sare şi piper după gust.
Punem ulei de măsline într-o tigaie, adăugăm ceapa tăiată mărunt şi morcovii solzişori. După câteva minute, adăugăm carnea tocată şi o lăsăm să se rumenească uşor după care adăugăm paharul de vin Mavrodafino. Lăsăm să se evapore vinul, adăugăm apă cât să acoperim totul şi lăsăm la foc mic timp de 30/45 min. După ce carnea s-a fiert, adăgăm roşiile tăiate, o lingură de ulei aromat de usturoi, 1 lingură de oţet balsamic cu miere din flori de cimbru şi mai lăsăm 5/10 min. la foc mic până ce sosul se încheagă.
La sfârşit adăugăm condimentele pentru spaghete, sare şi piper după gust.
Se serveşte cu chefalo-graviera cretană şi un pafar de vin Mavrodafino.
Poftă bună!